de mogelijkheden van vakbonden en syndicalisme
Één van de mogelijke strategieën voor het opbouwen van een tegenmacht is het gebruik van permanente landelijke organisaties. Waarom richten activisten geen landelijke clubs op waar je lid van kunt worden? Een radicale vakbond? Of een soort landelijke denktank die commentaar levert? Wat zijn de ervaringen van de Vrije Bond op dit gebied. En waarom timmert de Vrije Bond ogenschijnlijk zo weinig aan de weg?
Wat de organistiegraad misschien ook zou kunnen verhogen is de formulering van consistente anarchistische of anderszins radicale theorieën. In veel landen ontstaan vakbonden en verwante organisaties met een 'zware' anarchistische ideologie, voornamelijk anarchocommunisten en anarchosyndicalisten: denk aan NEFAC in Noord-Amerika of Alternative Libertaire in Frankrijk. In Nederland zie je dat niet zo, en blijft alles redelijk liberaal. Hoe komt dat? Is het ongewenst of zouden we wel willen maar lukt het niet zo?
Een meer praktische vraag is: Hoe politiseer je mensen die hun eigen 'geprecariseerde' en 'geflexibiliseerde' alledaagse leven niet met een politieke bril bekijken? Zijn de gevestigde vakbonden daartoe een geschikt middel? Bereik je via de grote vakbonden iedereen die je wilt bereiken of heb je (daarnaast) andere organisatievormen en communicatietactieken nodig?
Een discussiebijeenkomst van anderhalf tot twee uur met een divers panel: onder anderen vakbondsleden, Flexmens, de Vrije Bond en de Anarchistische Groep Amsterdam.