Het is weer zover. Voor de vijfde keer op rij wordt in het weekend van 20 tot 22 november het activistenfestival 2.Dh5 georganiseerd. Net als vorig jaar, vindt het dit jaar plaats in ’s Hertogenbosch.
2.Dh5 is vier jaar geleden in het leven geroepen om kennis uit te wisselen over manieren om actie te voeren of anderszins zaken in de belangstelling te krijgen die belangrijk zijn om de planeet leefbaarder te maken. Er gebeurt immers best veel in Nederland, maar vaak in kleine clubjes en niet altijd even effectief. Als centraal thema is deze keer gekozen voor “(hoe te) organiseren”.
Afgelopen jaar heeft het neoliberalisme een enorme deuk gekregen, maar is een georganiseerd verzet tegen dit systeem en het kapitalisme uitgebleven. Misschien is het wel een maatschappelijke vaststelling dat mensen organiseren rond conflicten, maar ook rond bijvoorbeeld een (sport)vereniging niet meer vanzelfsprekend is. Het werd dus weer hoog tijd om nog een keer stil te staan bij wat voorafgaat aan sociale strijd en verandering, namelijk het organiseren.
Het delen van kennis over zowel de technieken van ‘de strijd’ als op meer theoretisch gebied, zou volgens ons goed zijn. Daarbij wilden we ook nog dat het aanstekelijk zou zijn, en prettig om bij te wonen. Dat proberen we nog steeds.
Het festival begint vrijdagavond met voeding, info en vertier in actiekantine Knoflook. Zaterdag en zondag zullen alle workshops in Wijkcentrum Boschveld zijn.
Een bloemlezing uit het programma van zaterdag en zondag:
- een discussie met de groep “Wilders sluit ook jou uit”;
- demonstratietechnieken: black block vs. de superhelden;
- een analyse van de blokkade in Seattle nu tien jaar geleden; een oproep om te gaan demonstreren in Kopenhagen naar aanleiding van COP15;
- de antiracisme en antifascisme groep “laat ze niet lopen” wil haar tactieken van de laatste paar jaren bespreken;
- een organiser komt vertellen over de methode van het organising en wil kritische vragen beantwoorden;
- 1 jaar na het uitbreken van de economische crisis wordt er bij de (belabberde) staat van de wereldeconomie stil gestaan;
- de A AGU wil een discussie opgang brengen over de door haar georganiseerde picketlines om te onderzoeken wat er gedaan kan worden met deze methode;
- er is de mogelijkheid om je creatieve en praktische talenten de vrije loop te laten tijdens de doorlopende praktische workshops,
- en nog veel meer…
De voertaal tijdens de workshops is in principe Nederlands, maar indien gewenst proberen we fluistervertalingen te regelen naar het Engels. Daarvoor kunnen we overigens nog vrijwilligers gebruiken, net zoals voor andere taken tijdens het festival.
Zaterdagavond is er een groots feest in de Paap, in samenwerking met Kleintje Muurkrant, dat na een slopende juridische procedure weer rechtop staat, de rug recht, en op zoek gaat naar middelen om
opnieuw verder te kunnen met het informeren en tot kritisch handelen aanzetten. Eén van de bands die tijdens dit benefietfeest zal spelen is Rubella Ballet, waarin leden van de legendarische vrouwenpunkband X Ray Specs figureren. Ze zullen daarbij ook hun film over vrouwen in de politieke muziek vertonen. Zondagavond wordt het festival afgesloten met de film ‘Etat de Siege’ in actiekantine “Knoflook”.
Tussen de verschillende blokken door is er voldoende tijd en aanbod om je te verpozen. Het is wel de bedoeling dat alle workshops op de aangegeven tijd beginnen. In het wijkcentrum Boschveld zijn bovendien de hele dag de nodige praktische en creatieve dingen te ondernemen. Ook voor hen die even workshop moe zijn is er de gelegenheid om wat rond te hangen.
Rest ons niets anders dan iedereen een goed weekend te wensen; een weekend vol nieuwe inzichten en motivatie om actief de wereld te versleutelen tot een leefbaarder en rechtvaardiger plek.